Image

Aktuality, zprávy z činnosti MAS Holicko

ZEMĚ ŽIVITELKA 2015

Aktuality čtvrtek, 10 září 2015

Na konci letošních prázdnin již tradičně prezentovala MAS Holicko svou činnost na mezinárodním agrosalonu s názvem Země živitelka v Českých Budějovicích (27. 8. - 1. 9. 2015) v rámci stánku Krajského sdružení MAS Pardubického kraje. Návštěvníkům nabídla propagační materiály MAS Pardubického kraje a představila regionální výrobky.

Veletrh je známý svými expozicemi na témata obnova a rozvoj venkova, rostlinná a živočišná výroba, zemědělská technika, potravinářská výroba, lesní a vodní hospodářství, zahradnictví a pěstitelství a služby pro zemědělství.

Pavilon Z se již tradičně proměnil v Pavilon VENKOVA s prezentací Celostátní sítě pro venkov, Národní sítě Místních akčních skupin ČR, Spolku pro obnovu venkova ČR, Ministerstva pro místní rozvoj, Národná sieť rozvoja vidieka Slovenské republiky a dalšími partnerskými organizacemi z veřejné a soukromé sféry. Svou účastí se zapojilo přes 40 místních akčních skupin z většiny krajů. Místní akční skupiny ze Slovenské republiky prezentovaly společné projekty spolupráce.

Zahájení Země živitelky v pivovarské zahradě se účastnil prezident Miloš Zeman a ministr zemědělství Marian Jurečka. Sobotní dožínky uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přijela řada tuzemských i zahraničních ministrů a výstavu si nenechali ujít ani mnozí zákonodárci a starostové. Akci využili ke schůzkám také představitelé profesních organizací.

Marian Jurečka zhodnotil letošní sklizeň obilovin jako velice dobrou. Upozornil ale, že hospodářský rok je třeba hodnotit, až je prodáno a zaplaceno. Vyzval obyvatele, aby nakupovali regionální výrobky.

Navzdory tropickému počasí se po pěti letech podařila opět překonat stotisícová hranice návštěvnosti a větší byl také zájem vystavovatelů, kteří prezentovali své regionální výrobky a služby ve venkovské tržnici, kde probíhalo vystoupení tradičního jihočeského folkloru.

Země živitelka poskytovala jako každý rok prostor pro setkávání partnerů a odborné semináře, mezi které patřil páteční odborný seminář „Podpora rozvoje venkova v ČR“, pořádaný Spolkem pro obnovu venkova České republiky ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem zemědělství. Dále se uskutečnil diskusní seminář za účasti ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky na téma „Perspektiva českého potravinářství a také seminář „Aktuality z Programu rozvoje venkova 2014 – 2020“, oba byly pořádány Ministerstvem zemědělství. Doprovodným programem bylo představení a křest publikace Sdružení místních samospráv České republiky „Jak se vám líbí náš venkov? Příklady dobré praxe spolupráce obcí v místních akčních skupinách.“

Ministr zemědělství měl možnost společně s předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milanem Štěchem zhlédnout prezentaci místních akčních skupin a dalších partnerů jako byl Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnosti mladých agrárníků ČR,  při prohlídce pavilonu Z ve čtvrtek, tak také v pátek večer při účasti na sedmém ročníku Večeru venkova, který zahájili společně s předsedou Národní sítě Místních akčních skupin ČR Václavem Pošmurným. Akce se účastnila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a řada dalších zástupců ministerstev, odborných organizací, jednotlivých místních akčních skupin, obcí a také přátel venkova obecně. V průběhu večera byli oceněni všechny vítězné vesnice soutěže Vesnice roku za posledních 20 let.

Naposledy změněno 09. 09. 2016

Kalendář aktualit

« Duben 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Aktuality

Footer Logo

MAS Holicko, o.p.s.
Holubova 1
534 14 Holice
IČ:275 11 448
Datová schránka: 8ueebbq

Adresa kanceláře

 
 
MAS Holicko, o.p.s.
Náměstí T. G. Masaryka 1096
534 01 Holice
(ve dvoře mezi Policií ČR a Úřadem práce)
 

Zůstaňte s námi