Image

Aktuality, zprávy z činnosti MAS Holicko

Filtrované položky podle data: pondělí, 03 duben 2023

Téma, kde a jak uspořit energii, řeší dnes snad každý. Rodinné domy vyměňují okna a zateplují, podnikatelské subjekty optimalizují své zdroje, obecní budovy se doplňují fotovoltaickými systémy. Všechna tato úsporná opatření a optimalizace zdrojů by měla v ideálním případě vést k energetické soběstačnosti. Energetická soběstačnost se tak stala hlavním tématem exkurze, kterou jsme ve dnech 30. a 31. března zorganizovali především pro členy MAS Holicko. Naše cesta vedla na Opavsko, kde se tématem zabývá již od roku 2012 tamní Místní akční skupina a kde mají v území založeno jedno z prvních energetických společenstev v České republice.

Jsme moc rádi, že si na nás kolegové udělali čas. Jednotlivými zastávkami a programem nás provedl přímo pan ředitel Petr Chroust. Ocenili jsme jeho odbornost a hlavně praktické zkušenosti z terénu.

V průběhu exkurze jsme měli možnost vidět různá technická řešení komunitní energetiky. V Budišově nad Budišovkou jsme nahlédli, jak to může vypadat, když se to s inovativním způsobem výroby a využíváním energie vezme skutečně „od podlahy.“ Město v roce 2019 vytvořilo vlastní malou distribuční síť pro teplo i elektřinu s inteligentním řídicím systémem pro trojici obecních budov (obecní úřad, škola, kulturní dům). Propojit se zde podařilo plynové kotle, kogeneraci, kotelnu na biomasu a fotovoltaické panely. 

V Melči nás přivítalo větrné a deštivé počasí, v podstatě ideální podmínky pro téma větrných elektráren. V letošním roce se rozeběhly ve větrném parku Moravice – Melč další 4 větrné elektrárny s výkonem 2 MWp – a my jsme u prvních otáček jedné z nich měli to štěstí být!

Deštivé počasí nás už neopustilo, a tak jsme koncept propojení obecních objektů v Mikolajicích rozebrali hlavně v místní hospodě. Viděli jsme unikátní technologii na biomasu, kontejnerovou jednotku WaVe a fotovoltaickou elektrárnu s bateriovým uložištěm. V hospodě jsme diskutovali přednosti a úskalí komunitní energetiky. Na téma navázal i večerní workshop, na který dorazil pan starosta Jan Birgus z Litultovic, který představil pilotní projekt ověření SW řešení pro komunitní energetiku (ČEZ Inovace) na objektech zastupitelů obce.

Páteční den jsme zahájili návštěvou firmy HON v obci Skřipov. Firma zabývající se výrobou nábytku vybudovala a provozuje ekologický centrální zdroj tepla (spaluje odpad z dřevovýroby) a teplem zásobuje část obce. Autobusem jsme pak přejeli do obce Větřkovice, do ZOD Slezská Dubina, kde se nám věnoval předseda František Hellebrandt. Bylo velmi příjemné vidět a slyšet soulad mezi potřebami obyvatel obce a snahou zemědělského družstva vyjít vstříc. Na místě jsme si celou farmu prohlédli, včetně bioplynové stanice. Poslední zastávkou byla návštěva hasičárny ve Větřkovicích a setkání s místním panem starostou Miroslavem Černochem.

Děkujeme všem, kteří se s námi v průběhu exkurze podělili o své KNOW-HOW a přejeme jim i nadále radost ze své práce!

Kalendář aktualit

« Duben 2023 »
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Aktuality

Footer Logo

MAS Holicko, o.p.s.
Holubova 1
534 14 Holice
IČ:275 11 448
Datová schránka: 8ueebbq

Adresa kanceláře

 
 
MAS Holicko, o.p.s.
Náměstí T. G. Masaryka 1096
534 01 Holice
(ve dvoře mezi Policií ČR a Úřadem práce)
 

Zůstaňte s námi